Whiplash

Whiplashskada eller pisksnärtskada

Whiplashskada eller pisksnärtskada

Whiplashskada, eller pisksnärtsskada, är en skada som kan uppstå när huvudet plötsligt böjs bakåt. Man kan drabbas av en whiplashskada vid till exempel en bilolycka. Vid krocken kastas kroppen framåt tills den fångas upp av säkerhetsbältet och samtidigt åker huvudet bakåt. När kroppen sedan pressas bakåt mot stolsryggen ändrar huvudet riktning och kastas framåt. Nackens muskler, nerver och skelett skadas, och ibland skadas även hjärnstammen och nerver i närheten av hjärnan.

Man kan säga att den som har en whiplashskada har stukat nacken. För att skadan ska kunna läka måste nacken hållas stilla, och därför får man en stödkrage. Skadan läker efter 3 till 12 månader, men många får problem med till exempel huvudvärk, yrsel eller tinnitus resten av livet.

En whiplashskada kan vanligtvis behandlas effektivt av en kiropraktor, beroende på hur allvarlig skadan är. Kiropraktorn undersöker det drabbade området i nacken och diagnostiserar problemet. Om inga andra utvärderingar är nödvändiga kan kiropraktorn göra en lätt manipulering för att påverka lederna.